Panik bozukluk, tekrarlayan panik ataklarının görüldüğü bir anksiyete bozukluğudur. Panik ataklar, beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan yoğun korku ve kaygı hislerinin yaşandığı ani bir olaydır. Panik atak semptomları arasında kalp çarpıntısı, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi fiziksel semptomlar yer alabilir.
Panik bozukluğu nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle biyolojik, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu ile ilişkilendirilir. Bazı insanlar ayrıca panik bozukluğuna neden olan stresli yaşam olayları veya travmatik deneyimler yaşayabilirler.
Tedavi, psikoterapi, ilaçlar veya her ikisinin bir kombinasyonu gibi farklı yöntemleri içerebilir. Kognitif davranış terapisi, panik ataklarını tetikleyen düşünceleri ve davranışları değiştirmeye yardımcı olabilir. Antidepresanlar ve anksiyolitikler de semptomları azaltmak için kullanılabilir.
Panik atakları olan insanlar genellikle sağlık profesyonelleri ile çalışarak semptomlarını yönetmeyi öğrenirler. Tedavi edilmediğinde, panik bozukluğu işlevselliği etkileyebilir ve bazı durumlarda yaşam kalitesini azaltabilir.